/Sleeping blog

Sleeping blog

Ahojte, kedže nie som jediný, ktorý mal problém so spánkom alebo rannou únavou, povieme si pár bodov, ktoré sa snažím dodržiavať a ktoré mi prídu adekvátne a aspoň pre mňa naozaj fungujú.
Rozdelíme si to na dve časti prvá je problém so zaspaním.

Časť prvá : problém so zaspávaním.

1. Technika ASMR. ( Autonomous sensory meridian response )
Pre väčšinu ľudí creepy, ale pre iných nájdenie pokoja a riešenie problému so spánkom. Pre mňa samotného je to veľmi upokojujúce a pomáha mi to lepšie zaspať. Kedže mozog sa nezamýšľa nad vecami čo sa stali počas dňa, ale skôr sa sústredí na zvuky.

Príklad na ASMR ktoré rád počúvam je Poki alebo ešte môžem odporúčiť ASMR Darling.

2. Vyvetrajte si v izbe – Nemyslím tým aby si mal stále otvorené okno počas celého dňa, najdôležitejšie je si vyvetrať pred spánkom tým pádom bude teplota najnižšia a čím sa telo priblíži k nižšej teplote približne ku 20 C, tým máš väčšiu šancu zaspať.

3. Mobil preč z ruky – Kedže sa to trošku odporuje s bodom č. 1, ale význam to má iný. Musíme sa odnaučiť pozerať FB, Instagram alebo YT videá, kedže mozog stále spracúva informácie z mobilu, ak pri zaspávaní nepočúvaš pokojnú hudbu alebo spomínaný ASMR, mobil by si určite nemal mať pri sebe, kedže ťa to stále núti sa doňho pozrieť, či ti niekto odpísal alebo pozrieť na novú Insta story, tým pádom sa opäť predĺži tvoj čas na zaspávanie.

4. Neležte v posteli – tento “rituál”, že pozriem si film, najem sa a pozriem si video a podobne sa dosť často porušuje a potom to má veľký vplyv na zaspávanie, čo sa týka dlhodobého hľadiska, kedže telo a.k.a mozog už nebude vnímať posteľ ako miesto na spánok, tým pádom už môžete mať neskôr problém so zaspávaním ako ja samotný. Sadni si na gauč, za stoličku hoc aj na zem :D, ale určite nie do postele, vždy tam choď ak sa chceš ísť vyspať alebo … 🙂

5. Ak si celý deň preležal resp. nič nerobil – Je to veľmi náročné pre telo zaspať ak si celý deň nič nerobil, alebo pohyb si mal minimálny, telo niekedy vyžaduje aj nejakú tú únavu aby si dokázal zaspať. Odporúčam ti aby si išiel sa prejsť von, zabehať si alebo na pár 10-tok minút si zacvičiť, aby si aspoň čiastočne vyčerpal svoje delo po celodennom nič nerobení, telo unavíš po hocijakej fyzickej aktivite.

6. Ja si aktuálne fičím na takejto chill/relax hudbičke a viem sa pritom uvoľniť asi najviac 🙂

Časť druhá : Ranná únava :

1. Pre mňa ale aj pre iných veľmi ťažko prekonateľná vec, ja viem, že vieš o čom hovorím – preloženie budíka tzv. “snooze” . Je to tá najhoršia vec, lebo klameš svoje telo a blokuješ celému naštartovaniu svojho organizmu, veľmi ťažko sa z toho dostávaš preto je najlepšie po prvom zaznení budíka vzdať z postele, ja viem je to ťažké, preto používam dva budíky a jeden si dám úplne na koniec miestnosti aby som aspoň z časti donútil telo ísť si spraviť rannú hygienu. Druhá vec čo robím, a veľmi mi to pomáha, je, že si dám dole jednu nohu a zhodím sa opatrne na zem :D.
Ďalšia vec čo podvedome robím a to nerobte ak nechcete mať problém v práci, že ráno to až veľmi preženiem so “snooze” že pred 9 mám byť v robote a pozriem sa na mobil a tam je 8:30, moje telo zareáguje veľmi prirodzene a vystrelí ma z postele, hneď prebratí a čo v najkratšom čase som preč z domu, ten ranný stres ma asi najlepšie vždy prebudí, ale neodporúčam to, kedže vystavovať telo zbytočnému stresu nie je zdravé 🙂

2. Zobúdzať sa v rovnaký čas – toto určite samozrejme odporúčam na 100 %. Spánkový režim je veľmi dôležitý, ale ak si nastavíte svoj režim na zobúdzanie, budete viac vyspaný a aj s lepšou náladou pôjdete do celého dňa. Odporúčam tento režim dodržiavať aj počas víkendu, kedže telo nevie či je pondelok alebo sobota. Viem, je to ťažké, ale uvidíš sám.

3. Rannú kávičku by som odložil. – Chápem niektorí ako občas aj ja si nevie rannú kávičku odrieknuť, lenže je tam jedna vec o ktorej som si čítal a vyskúšal aj sám na sebe :
Jedna z vecí je, že telo si veľmi rýchlo zvykne na kávičku, tým pádom bude závislé a viac unavené ak svoju “dávku” nedostane. Odporúčam piť kávu po 2 – 3 hodinách po prebudení, jednak ranná káva nemá žiadny efekt hneď po zobudení , plus môže spôsobiť neskôr problémy, kedže žalúdok je na lačno, ak to aj tak nevieš vydržať tak aspoň si daj mlieko alebo smotanu, aby to malo menší negatívny účinok na tvoje zdravie.